Interventionel radiologi

Hvad er forskellen på en kirurg og en interventionelsradiolog?

Interventions radiologer bruger avanceret røntgen udstyr og scannere til at guide tynde katetre og andre små instrumenter gennem kroppen for at behandle sygdom, uden brug af kirurgi. Instrumenterne bringes ind i kroppen gennem åbninger i huden der ikke er større end spidsen af en blyant.

En traditionel kirurg laver incisioner (snit igennem huden) for at åbne op til områder i kroppen. Han bruger synet til at afgøre hvad der er i vejen, laver det og lukker derefter incisionen med suturer (syning af arret)

Ved en kikkertoperation laver kirurgen et antal mindre incisioner. Gennem disse indfører han sit scop (et langt metalrør) til kroppens hulrum. Ved at kigge gennem scopet kan han se hvad der er i vejen, laver det og lukker derefter incisionerne med suturer. 

En interventions radiolog er i stand til at se ind i kroppen uden at lave kirurgiske incisioner. I stedet anvender han forskellige røntgenapparater og scanningsteknikker.

Interventions radiologen laver små åbninger i huden af en størrelse som spidsen af en blyant og guider tynde katetere og små instrumenter til det sted hvor problemet er. Interventions radiologen kan så udbedre skaden/sygdommen, hvorefter katetere og instrumenter fjernes. Suturer er generelt ikke nødvendige og indgrebene kræver sjældent fuld bedøvelse.